Plíce

Plíce jsou dvoranou všech cév. Mají na starost regulaci, rozptylování a filtrování. Řídí dýchání, hlas a energii Qi. Řídí cesty vody. Uchovávají zvířecího a dětského ducha Po v nás. Prosycují tělo vzduchem, který tvoří dohromady s potravou naši energii. Tlusté střevo zahušťuje trávicí kaši a pomáhá vylučovat stolici.

Hlavní zásady

> Vyvarovat se dlouhodobému ležení
> Nepobývat dlouhodobě na vlhkých, suchých, klimatizovaných místech
> Vyvarovat se dlouhému mluvení
> Dostatečně pít vlažnou nebo teplou vodu
> Vědomě pracovat s dechem
> Vyhnout se stresu

Stimulace

Obličej

Stimulujte body okolo nosu dle obrázku. Můžete stimulovat pouze konkrétní body, nebo masírovat celou oblast podél nosu. Každý den alespoň 3-5 minut.

Obličej

Strava

Vhodné potraviny jsou označené zelenou barvou, nevhodné potraviny červenou barvou.

Nedostatek yinu plic

OvoceHruška, kustovnice, jahody, mandarinka, grep, citrón, olivy
ZeleninaChřest, mrkev, celer, zelí
Masokachna, vepřové
Obilovinyrýže, žito
Ostatnímandle, arašídy (nepražené), med, vejce, žampión, fazole mungo, vejce
Celkověalkohol, káva, ostrá a smažená jídla, mnoho pečiva, skořice, česnek

Nedostatek energie Qi plic

Ovocefíky, jujuba, datle, hroznové víno, třešně
Zeleninamrkev, petržel, cibule, česnek, pórek, dýně, brambor
Masokachna, vepřové, hovězí
Obilovinyrýže, žito
Ostatnížampión, med, vejce, mandle, vlašský ořech, hlíva
Celkověmléčné výrobky, chladná a syrová jídla (syrová zelenina), příliš ostrá a tučná jídla

Vlhké horko tlustého střeva

Ovocejablka, grapefruit, papája, meloun
Zeleninadýně (připravovat se slupkou), hlávkový salát, lilek, celer, špenát, pampeliška, zázvor
Obilovinyslzovka, jáhly, pohanka, ječné kroupy, ovesné otruby, rýžové otruby, kukuřice
Ostatnífazole adzuki, bambusové výhonky, fazole mungo, aloe, pampeliškový čaj
Celkověalkohol, mléčné výrobky, ostrá, smažená a tučná jídla

Poškození tekutin tlustého střeva

Ovocefíky, banán, broskev, banán, meruňka, jablko, banán, grep, hruška, švestka, meloun
Zeleninašpenát, červená řepa, květák, lilek, cuketa, dýně, okurka, brambory
Ostatníořechy a semínka (sezamová, slunečnicová, dýňová, mandle), olej (olivový, sezamový), med, tofu
Celkověalkohol, mnoho masa, ostrá a smažená jídla, projímadla