Játra

Játra jsou armádním generálem, vypracovávají strategii těla. Řídí průchodnost (duševní, emoční, trávení, koloběh, menstruaci). Řídí uschovávání a spotřebu krve. Uchovávají ducha Hun – éterická duše (spánek, snění, noční můry). Játra detoxikují organizmus a zajišťují hladký chod věcí.

Hlavní zásady

> Vyvarovat se nadměrné fyzické zátěži i dlouhodobé pasivitě
> Nejíst ostrá a smažená jídla
> Nevystavovat se vypjatým emočním situacím
> Dostatečně pít teplou či vlažnou vodu
> Chránit si trapézy a krční páteř proti ofouknutí
> Vyhnout se stresu

Stimulace

LR3 - Tai Chong

Jeden z nejsilnějších bodů na dráze jater. Zajeďte prstem shora mezi palec a ukazováček na noze, přitlačte a pokračujte, dokud vás nezastaví sbíhající se kůstky. V bodě zastavení provádějte silnou stimulaci 3-5 minut. Tento bod bývá často velice bolestivý.

Podžebří

Masírujte si pravidelně pravé podžebří. Pokud při masáži cítíte bolest nebo veliký tlak, masírujte mírně. Pokud vám dělá dobře větší tlak, můžete masírovat pěstí a pořádně ji vtlačit pod žebra. Každý den minimálně 3-5 minut.

Strava

Vhodné potraviny jsou označené zelenou barvou, nevhodné potraviny červenou barvou.

Nedostatek krve jater

Ovocejujuba, kustovnice, hroznové víno, meruňky, třešně, borůvky, rybíz, datle, papája, moruše, hrozny, rozinky
Zeleninačervená řepa, špenát, mrkev, brambory, jam
Masohovězí, vepřové, kuřecí, slepice, krůta
Obilovinyrýže, oves, qinoa
Ostatníčerný sezam, vejce, fazole, mořské řasy, shiitake, mléko (kozí), tempeh
Celkověkáva, chladná a syrová jídla (syrová zelenina), chladné nápoje

Nedostatek yinu jater

Ovocešvestka, hroznové víno, avokádo, banány, fíky, meloun, švestky
Zeleninamrkev, rajče, špenát, červená řepa, okurka, brambory, špenát, brokolice
Masokachna, vepřové, ryby
Obilovinyjáhly, rýže, pšenice
Ostatnívejce, semínka, shiitake, tempeh, med, chryzantéma, máta, černý sezam, vlašské ořechy
Celkověalkohol, vše ostré, káva, smažená a tučná jídla

Oheň jater a žlučníku

Ovocešvestka, grapefruit, citrón, limetky, meloun, olivy, jablko
Zeleninarajče, mrkev, celer, brokolice, výhonky alfa-alfa, kukuřice, cuketa, okurka, celer, červená řepa, čekanka
Obilovinyslzovka, jáhly, rýže
Ostatnífazole mungo, adzuki, chryzantéma, sójové klíčky, tempeh, zelený čaj, pampeliška, ryby
Celkověalkohol, ostrá, smažená a tučná jídla, káva, vejce, sladkosti