Byliny
Návod na přípravu a popis účinků bylin pri přípravu čaje.
Ju Hua
Flos chrysanthemi
Čaj z květů chryzantémy je velmi lahodný a zdravý. Chryzantéma se v čínské medicíně používá jak na akutní stavy (bolesti v krku, horečka a kašel z napadení větrnou horkostí), tak na stavy chronické (závratě, podrážděnost, pálení v hlavě ze vzestupu Gan Yang). Její nejsilnější účinek je především na oči - bolesti a pálení očí, zarudlé oči, zhoršený a unavený zrak. Příprava chryzantémy je jednoduchá. 3 kvítka na hrneček (nebo 10 kvítků na 1 litr) přelejeme horkou vodou a necháme alespoň 15 minut louhovat. Ze stejných kvítků je možné připravit až 3 nálevy.
Mei Gui Hua
Flos Rosae Rugosae
Sušené květy růže svraskalé se v tradiční čínské medicíně používají při bolestech břicha, ztrátě chuti k jídlu, nevolnostech a zvracení, nepravidelné menstruaci nebo depresích. Doporučují se na čištění a výživu pleti, detoxikaci a chlazení horkosti. Zlepšují imunitu, zrak a působí protizánětlivě. Pomáhají také při bolestech hlavy a nespavosti. Příprava růže je stejná jako u chryzantémy. 3 kvítka na hrneček (nebo 10 kvítků na 1 litr) přelejeme horkou vodou a necháme alespoň 15 minut louhovat. Ze stejných kvítků je možné připravit až 3 nálevy.
Da Zao
Zyziphi jujubae fructus
Plod jutuby se užívá při únavě a nespavosti, hypertenzi, fyzickém vyčerpání a podvýživě. Jujuba tonifikuje a vyživuje, tlumí kašel, podporuje tvorbu vitálních tekutin, zpomaluje stárnutí. Je možné ji používat v nálevu, ale také jíst samostatně (pozor obsahuje pecku). Při přípravě nálevu se používá jeden plod na hrneček. Zalít horkou vodou a nechat alespoň 15 minut louhovat.