Mléko a mléčné produkty

Kravské mléko. Tolik propírané a diskutované. I já zde přidám svůj pohled, vysvětlení, proč klientům v ordinaci doporučuji nekonzumovat kravské mléko a výrazně omezit mléčné výrobky.

Nebudu zde uvádět žádné vědecké teorie, ale spíše fakta a zkušenosti, které jsem osobně nasbíral.

Problematika kravského mléka ze západního pohledu

  • pasterované mléko je mrtvé, obsahuje minimum užitečných látek
  • trvanlivé mléko může způsobovat odvápnění, především u žen po klimakteriu
  • mléko může obsahovat hnis ze struku automaticky dojených krav
  • pro dostatečnou produkci ve velkovýrobě jsou kravám podávány hormony a antibiotika
  • mléko je schopno strávit zhruba 3 procenta populace

Problematika kravského mléka z východního pohledu

  • mléko vytváří v těle nadbytek tzv. Tanu, neboli hlenu
  • mléko oslabuje slezinu a slinivku, čímž zhoršuje trávení

Ať to tedy vezmu z jakéhokoliv pohledu, mléko škodí. Mluvím zde především o mléku kupovaném v krámě, pasterovaném, z velkochovu. Pokud má někdo doma kravičku a pije občas plnotučné nepřevařené mléko, jeho tělo si s tím poradí. Nejhorší je, pokud maminky ráno dětem připraví corn flakes s mlékem z lednice a podobně. Pokud je mléko studené, je jeho účinek na oslabování sleziny ještě výraznější.

Jak je to s jinými druhy mléky?

Kozí a ovčí mléko se může od kravského výrazně lišit. Většinou tyto druhy mléka pocházejí z malých chovů. Kozí a ovčí mléko méně zahleňuje tělo. Je stravitelnější, než kravské. Opět ale platí, že bychom to s konzumací neměli moc přehánět. Mléko by se také nemělo pít studené z lednice.

Jak je to s alternativou mléka?

K živočišnému mléku existuje velké množství alternativ. Doporučuji především mléka rýžová, kokosová, ovesná a mandlová. Tato „mléka“ zahleňují výrazně méně, než mléka živočišná. Jsou také lépe stravitelná, hrozí zde minimální intolerance.

Doporučoval bych se vyhnout mléku sojovému. Soja je jedna z nejvíce geneticky modifikovaných potravin. I když si koupíte produkt GMO FREE (nemodifikovaná soja), je zde stále riziko alergií. Soja je jeden z výraznějších alergenů, což se může projevit především u lidí s oslabenou imunitou.

Jak je to s mléčnými produkty?

U produktů z kravského mléka doporučuji výrazně omezit sýry. Daleko lepší je kozí či ovčí náhrada a také jednou za čas. Tvaroh není tak škodlivý. Pokud máme problémy s játry, může nám tvaroh naopak pomoci. U jogurtů doporučuji také spíše občasnou konzumaci. Důležité je kupovat opravdu jogurt a ne jogurtové mléko. Jogurt má být hutný. Z vlastní zkušenosti mohu doporučit Hollandia BIO selská, Madeta (ve skle), Řecký jogurt a jogurty od malých dodavatelů, které najdete většinou v prodejnách zdravé výživy.

Nebudu mít bez mléka málo vápníku?

Samozřejmě můžete mít nedostatek vápníku, ale nebude to s velkou pravděpodobností způsobeno nekonzumací mléka. Spíše Vám bude chybět vápník z jiných zdrojů. Mezi nejlepší zdroje patří:

  • mák
  • sezam
  • mandle
  • květák
  • lískové ořechy
  • kapusta
  • brokolice
  • slunečnicová semínka
  • špenát
  • sušené fíky a rozinky
0

Přidat komentář