Detoxikace

Správně prováděná detoxikace nám pročistí organismus a připraví ho na nadcházející období. Při detoxikaci nejčastěji čistíme játra, ledviny a střeva, ale i další orgány mají nárok na pravidelnou očistu. Přinášíme Vám návod na jednoduché pročištění těla. Je jen na Vás, zda níže popsanou kůru budete dodržovat den, týden, nebo i více. Pokud jste začátečníci, začněte nejprve 1-3 dny. Pravidelní očišťovatelé již znají potřeby svého těla.

Co budete potřebovat pro očistu

Citróny (ideální je BIO kvalita), javorový sirup v BIO kvalitě (Glickman doporučuje Grade B, ale ten se prý v Evropě téměř neprodává, seženete Grade A nebo Grade C), kajenský pepř (neboli mleté chilli), vodu, mořskou sůl bez jódu, čaj s mírně projímavým účinkem, mátový čaj (na zpestření)

Provedení kúry

Krok 1
Večer – čaj s projímavým účinkem: bylinná směs se sennou, případně slabá senna
Večer před zahájením očisty, a dále pak každý večer, těsně před spaním, vypijte šálek projímavého čaje s obsahem byliny senna. (Samotná senna může být příliš silná, musíte vyzkoušet, případně naředit, doporučuje se použít spíše bylinnou směs s 50% podílem senny.)

Krok 2
Ráno – slaný výplach: 1 litr vody se dvěma zarovnanými lžičkami nejodizované mořské soli
První den po probuzení a každé další ráno během očisty vypijte co nejrychleji (nejlépe najednou, nejdéle do několika minut) jeden litr pramenité nebo filtrované vody se dvěma zarovnanými čajovými lžičkami nejodizované mořské soli. Půl hodiny až hodinu po vypití slané vody pocítíte potřebu se vyprázdnit. Uvádí se, že vyprazdňování může pokračovat ještě několikrát během půl hodiny až hodiny, mám zkušenost, že i déle. Stolice bývá tekutá, po více dnech někteří popisují, že odchází něco pevného, je to individuální. Slaná voda působí jako výplach, je to takový „klystýr shora“. Pokud je vypití slané vody nad Vaše síly, vypijte místo ní ráno další šálek projímavého čaje. A příští den to zkuste znovu. Vyzkoušejte všechno, aby se Vám slaný nálev podařilo vypít (přináší to vyšší zisk než vypití projímavého čaje), třeba zkuste pít brčkem, jak doporučuje autor, nebo si představujte, že pijete lahodnou polévku, což pomáhalo mně, nebo si dávku rozdělte do několika skleniček, jako to dělá moje kamarádka. Mám zkušenost, že se to s každým dnem zlepšuje. Dodržte množství soli. Půl hodiny po vypití slané vody nic nepijte.

Krok 3
Přes den – citronáda: 6 až 12 sklenic denně
Během dne vypijte šest až dvanáct sklenic citronády, recept uvádím níže. Účinek jednotlivých složek citronády je popsán takto: Enzymy z citronové šťávy rozpouštějí staré usazeniny ve střevech a šťáva pomáhá neutralizovat kyselé toxiny (je zásadotvorná). Javorový sirup Vám kromě energie dodá vitamíny a minerály. Kajenský pepř (mleté chilli papričky) rozpouští hlen a rozšiřuje cévy, urychluje detoxikační proces a metabolické pochody v těle. Můžete vypít navíc libovolné množství čisté pramenité nebo filtrované vody, kterou můžete občas nahradit mátovým čajem. Vypít by se měly denně 3 litry tekutin (slaný výplach se do toho nepočítá.) Nic jiného během očistné kúry nekonzumujete. Ani vývary nebo šťávy z ovoce, ani kávu/čaj.

Citronáda – recept

0,3 dcl (2 plné polévkové lžíce) čerstvě vymačkané citronové šťávy (nebo limetkové)
0,3 dcl (2 plné polévkové lžíce) javorového sirupu (v biokvalitě)
špetka kajenského pepře (později možná větší špetka, je na Vás, jak to snesete)
2,5 dcl pramenité nebo filtrované vody

Citronádu připravujte vždy čerstvou (alespoň co nejčastěji, pokud to nejde vždycky), nemačkejte si citróny „do foroty“, šťáva pak ztrácí na hodnotě.

Návrat k běžné stravě

Pokud jste zvyklí jíst maso, mléčné výrobky a vařená jídla: 1. den pijte pouze čerstvě vymačkaný pomerančový džus. Můžete zprvu po lžičkách nebo zředit vodou 1:1 nebo nahradit grepovým. 2. den ráno posnídejte opět čerstvou pomerančovou šťávu, k obědu můžete zeleninovou polévku (vývar), k večeři opět zeleninovou polévku s trochou vařené zeleniny, bez pečiva. 3. den posnídejte opět čerstvě vymačkaný pomerančový džus, k obědu domácí zeleninovou polévku a salát, k večeři syrovou zeleninu (nebo ovoce). Běžná jídla, na která jste zvyklí, můžete začít jíst až čtvrtý den. (Nejlépe pozvolna, začít lehčími jídly.)

Pokud jste vegetariáni či vitariáni: 1. den pijte pouze čerstvě vymačkaný pomerančový džus, 2. den pijte pouze čerstvě vymačkaný pomerančový džus, 3. den posnídejte opět čerstvě vymačkaný pomerančový džus, k obědu si dejte čerstvé ovoce a k večeři zeleninový salát. Pak můžete začít jíst normálně, jak jste zvyklí.

Více zde: http://cistimese.webnode.cz/

0

Přidat komentář